Joost van den Hoek

Joost van den Hoek (1972) is een ervaren stedenbouwkundige met een internationale oriëntatie. Joost leerde zijn vak van Pi de Bruijn bij de Architekten Cie., ontwerpend aan projecten als de Amsterdamse Zuidas, de Arena Boulevard en de Wederopbouw van Roombeek Enschede.

Gedreven door grote nieuwsgierigheid naar de internationale dimensie van stedenbouw en ruimtelijke ordening was Joost vanaf 2011 actief in Azië en woonde en werkte een aantal jaren in Shanghai. In Azië was Joost onder andere betrokken bij de transformatie van het Waterfront van Shanghai en grootschalige opgaven als de Down Town van Guangzhou en de Airport City van Chengdu.

Vanaf 2020 is Joost weer actief in de Nederlandse markt, als stedenbouwkundige van uiteenlopende integrale gebiedsopgaven en bijvoorbeeld als supervisor en masterplanner van de Greensquare Campus naast Schiphol.

Joost is een echte teamplayer met ruime ervaring in rollen als ontwerper, projectleider en teamleider. Vakinhoudelijk en commercieel heeft Joost als stedenbouwkundige in dienst van commerciele adviesbureaus met functietitels als senior, associate en director bewezen ruimschoots te beschikken over: creatief vermogen, conceptueel strategische denkkracht, verbindend optreden, communicatieve vaardigheden, schakelen tussen visie en praktijk en diepgaand inzicht in integrale gebiedsontwikkeling.

Joost schrijft en spreekt met enige regelmaat over zijn vak middels bijdragen aan conferenties en publicaties zoals Archined.nl, Gebiedsontwikkeling.nu en Dearchitect.nl. Joost was twee keer als expert te zien bij de VPRO Televisie en staat met een goed bekeken TEDX talk (nederlands en engels) op youtube.

Thema’s die Joost persoonlijk belangrijk vindt zijn onder andere: Klimaat mitigatie, Gezonde verstedelijking, De tien minuten stad, Verdichting, Hoogbouw, Inclusiviteit en Big Data.

Joost studeerde architectuur en stedenbouw aan de TU Delft (afgestudeerd in 1998 met eervolle vermeldingen) en is als architect en stedenbouwkundige opgenomen in het beroepsregister (www.architectenregister.nl).